Politiek

Shirley Chisholm overleden

Shirley Chisholm overleden
Shirley Chisholm

1 januari – De eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw in het Amerikaanse Congres overleed op 80-jarige leeftijd. Zij was tevens een vurige strijdster voor vrouwen en minderheden.

Shirley Anita St. Hill Chisholm werd op 1924 in New York. Haar arme ouders die er alles over hadden om hun kinderen te laten leren, stuurden Chisholm op 3-jarige leeftijd naar Barbados, waar ze naar de Britse school kon. Toen zij op haar elfde terugkeerde naar de VS vervolgde ze haar opleiding aan het Brooklyn College en later aan de Columbia Universiteit. In begon haar politieke carriere.

Zij maakte later maar liefst zeven termijnen vol in het Huis van Afgevaardigden. In deed ze een poging voor de Democratische nominatie voor het presidentschap. Ze betekende gedurende haar leven ontzettend veel voor de ontwikkeling van vrouwen en minderheden. Haar sleutelwoorden waren pragmatisme en macht. Een van haar citaten was: "Vrouwen hebben geleerd hun politieke spierballen te laten zien. Je moet die spierballen gebruiken om te krijgen wat je wilt."

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button