Politiek

Saddam Hussein opgehangen

Saddam Hussein opgehangen
Saddam Hussein opgehangen

– Saddam Hussein, de voormalige Iraakse , werd opgehangen nadat hij was veroordeeld wegens misdaden tegen de mensheid en de moord op 148 Sjiiten in 1982.

Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti werd op 28 april 1937. Van 1979 tot 2003 was hij autocratisch en heerser van . In 2002 werd Saddam door de Veiligheidsraad en de VN opgeroepen om volledig en onvoorwaardelijk mee te werken aan wapeninspecties.

Nadat in maart 2003 werd geconcludeerd dat Irak niet meewerkte aan deze oproep, werd de aanval op het Iraakse regime geopend. In april viel het regime van Hussein en begon een maandenlange klopjacht om de dictator op te kunnen pakken. Het lukte op 13 december 2003 om Saddam Hussein op te pakken, toen hij werd aangetroffen in zijn schuilplaats.

Saddam werd op 2006 schuldig bevonden aan de massamoord op 148 Sjiiten. Door velen werd hij gezien als één van de ergste dictators die het gekend had. Hij werd veroordeeld tot dood door ophanging. Het hooggerechtshof bevestigde op  2 2006 het vonnis en stelde dat Saddam Hussein binnen een maand opgehangen moest worden.

Dit gebeurde vier dagen later, op zaterdagochtend werd Saddam Hussein opgehangen in Baghdad.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button