Politiek

Nicolae Ceausescu geexecuteerd

Nicolae Ceausescu geexecuteerd
Nicolae Ceausescu

2 – Nicolae Andruta Ceausescu, de leider van Roemenië, werd tijdens een massademonstratie van het volk door het leger en drie dagen later geëxecuteerd.

Nicolae Ceausescu begon zijn politieke carrière als protegé van de regeringsleider Dej. Deze functie nam hij in over waarna hij na een herschikking in 1974 President of Conducator werd.

Zijn beleid werd gekenmerkt door de negatieve houding tegenover . Daarnaast haalde Ceausescu de banden aan met vijanden van Rusland zoals China en Joegoslavië. Verder versterkte hij de betrekkingen met westerse landen en kreeg daardoor ook veel steun van deze landen.

Halverwege de jaren ’80 veranderde de situatie echter. Ceausescu werd van schending van de mensenrechten beschuldigd en daarnaast kregen vrienden en familie de beste baantjes aangeboden. Volgens vele hoort Nicolae Ceausescu thuis in het rijtje met ergste dictators ooit

Toen het volk ook nog eens de winter onder erbarmelijke toestanden moest doorbrengen was voor het volk de maat vol. Ze kwamen in en het leger koos hun zijde. Nicolae Ceausescu en zijn vrouw probeerden tevergeefs nog te vluchten.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button