Politiek

Nguyen Van Thieu overleden

Nguyen Van Thieu overleden
Nguyen Van Thieu overleden

29 september 2001 – De voormalig president van Zuid-Vietnam overleed in zijn woonplaats Boston. Nguyen van Thieu vluchtte vlak voor de Val van Saigon naar Taiwan en kwam uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht.

Nguyen van Thieu was tussen 15 juni 1965 en 21 april 1975 de president van Zuid-Vietnam. Zijn regime, tijdens de Vietnamoorlog, werd vooral gekenmerkt door corruptie. Van Thieu was na een staatsgreep op Phan Khac Suu aan de macht gekomen.

Van Theui had zich, voordat hij in Zuid-Vietnam belangrijke militaire functies uitoefende, aangesloten bij de Vietminh. Ook was hij militair geweest in het Franse koloniale leger. Vanaf 1949 was hij officier in het Zuid-Vietnamese leger, waar hij zich langzaam opwerkte naar luitenant-generaal.

Samen met generaal Nguyen Cao Ky pleegde hij een staatsgreep, waarna de anti-communist aan de macht. Nguyen van Thieu werd tweemaal herkozen tot president. De tweede maal, in 1971, was er geen tegenstander tijdens de verkiezingen.

Nadat het Amerikaanse leger zich terugtrok uit Vietnam en de Noord-Vietnamezen dreigden Saigon in te nemen, trad de president af en vluchtte hij naar het buitenland. Nguyen van Thieu werd 78 jaar.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button