Politiek

Nelson Mandela vrijgelaten

Nelson Mandela vrijgelaten
vrijgelaten

11 februari – De Nelson Mandela werd na 27 jaar leven in gevangenschap weer op vrije voet gezet. President Frederik Willem de Klerk had dit een dag eerder aangekondigd.

Nelson Mandela werd op 1964 samen met zeven anderen tot levenslang veroordeeld voor hun betrokkenheid bij gewelddadige aanslagen, sabotage en samenzwering tegen het regime. Mandela, advocaat van beroep, was al eerder veroordeeld geweest voor pogingen om de regering omver te werpen. Wereldwijd waren er protesten geweest tegen de veroordeling.

Mandela zat zijn gevangenisstraf grotendeels uit op Robbeneiland, gelegen voor de kust bij Kaapstad. In de gevangenis bracht hij een groot deel van zijn tijd door in een cel van 21 vierkante meter. Andere momenten moest hij fysiek zwaar werk verrichten.

Mede door de toenemende kritiek uit het buitenland besloot de pas gekozen president de Klerk Nelson Mandela vrij te laten. Mandela was inmiddels overgebracht naar de Victor Verster-gevangenis in de buurt van Paarl, waarvandaan hij voor het eerst sinds 27 jaar zijn voeten op vrije bodem zette.

Op 9 mei werd Nelson Mandela de eerste donkere president van Zuid Afrika.

Mandela over leven, liefde en leiderschap

Share

Gerelateerde artikelen

8 Reacties

    1. ik ook! deze man is super en vooral voor de Afrikaanse bevolking heel belangrijk geweest :p goed gedaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button