Politiek

Mary Robinson eerste vrouwelijke president Ierland

Mary Robinson eerste vrouwelijke president Ierland
Mary Robinson eerste vrouwelijke

– Onverwachts had de voormalige senator zich kandidaat gesteld voor de presidentverkiezingen en ze werd tevens de onverwachte winnaar. Hiermee was zij de eerste vrouwelijke president van Ierland.

Mary Robinson werd geboren in Ballina op 21 mei . Ondanks dat ze katholiek opgevoed werd ging ze rechten studeren aan het protestantse Trinity College in Dublin en werd daar later ook professor.

In 1969 werd zij verkozen als senator in de Ierse Senaat, waarna ze zich in het nog erg katholieke Ierland sterk inzette voor vrouwenrechten. Na twintig jaar deze functie bekleed te hebben trok ze zich terug, maar stelde zich een jaar later voor de Labourpartij onverwachts kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

Net zo onverwacht als haar kandidaatstelling, won ze de verkiezingen en werd daarmee de eerste vrouwelijke president van de Ierse . Ze was wel de eerste president die het moest stellen zonder steun van de Fianna Fáil, de grootste partij van Ierland. In 1997 legde ze haar functie neer om Hoge Commissaris voor de Mensenrechten te worden.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button