Politiek

Kabinet Balkenende IV gevallen

Kabinet Balkenende IV gevallen
Kabinet Balkenende IV gevallen

20 februari 2010 – Vroeg in de ochtend werd na urenlange onderhandelingen door de PvdA besloten om uit het kabinet te stappen. Er was geen enkel vertrouwen meer om met de andere partijen verder te regeren.

Het vierde kabinet Balkenende was op 22 februari 2007 aangetreden en bestond uit CDA, PvdA en de ChristenUnie. Samen bezaten de drie partijen 80 zetels in de Tweede Kamer.

De directe aanleiding van de val van het kabinet was de missie in Uruzgan. Zowel de CDA als de ChristenUnie wilden nog verder onderzoeken of Nederland langer in Afghanistan moest blijven, terwijl Wouter Bos namens de PvdA geëist had om het NAVO verzoek om langer te blijven af te wijzen. Na een nacht onderhandelen bleven de partijen bij hun standpunt en besloten de PvdA minister hun ontslag in te dienen.

Kabinet Balkenende IV was het vierde kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende die de eindstreep niet haalde. Op 23 februari werd het ontslag van de PvdA-bewindslieden daadwerkelijk verleend en was de val officieel.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button