Politiek

Gotse Deltsjev sterft tijdens schermutselingen met Ottomaanse politie

Gotse Deltsjev sterft tijdens schermutselingen met Ottomaanse politie
Gotse Deltsjev sterft tijdens schermutselingen met Ottomaanse politie

4 mei 1903 – De Bulgaarse verzetsstrijder Gotse Deltsjev stierf tijdens schermutselingen vlakbij de huidige Griekse stad Banitza terwijl hij bezig was met het voorbereiden van de Ilinden opstand.

Gotse Deltsjev werd geboren op 23 januari 1872 in Kilkis in Bulgarije, zijn ouders kwamen uit Bulgarije en Macedonië. Na de middelbare school en het Lyceum ging Gotse Deltsjev naar de Militaire Academie in Sofia. Hier werd hij later van verwijderd wegens lidmaatschap van een socialistische beweging.

Gotse Deltsjev ging lesgeven en ontmoette hier Dame Gruev, leider van van de BMARC/SMARO. Gotse Deltsjev werd al snel een sleutel figuur van deze beweging. Niet veel later vertrok hij naar Bulgarije om voor het Macedonische zelfbestuur te strijden.

Gotse Deltsjev zijn goede connecties binnen de VMRO zrogde ervoor dat hij beschikking kreeg over wapens en munitie in Macedonië. Gotse Deltsjev startte een bommenfabriek In Sabler en smokkelde de wapens Macedonië in. Gotse Deltsjev Wist veel steun op het platteland te verwereven. Tijdens een conferentie in 1903 in Sofia vond hij de tijd nog niet rijp voor een opstand niet veel later kwam hij om tijdens schermutselingen met Ottomaanse politie. Gotse Deltsjev werd 31 jaar oud.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button