Politiek

Gerald Ford overleden

Gerald Ford overleden
Gerald Ford

2 2006 – De voormalige president van de , Gerald Ford, overleed op 93-jarige leeftijd in Rancho Mirage in Californie. Ford was van 1974 tot en met president van de Verenigde Staten.

Gerald Rudolph Ford Jr. werd op 14 juli 1913 in Nebraska geboren. Zijn originele naam was Leslie Lynch King Jr. maar zijn moeder hertrouwde en hij werd door zijn nieuwe geadopteerd.

Gerald volgde een rechtenstudie aan de universiteit in Yale en tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij mee bij de marine. Zijn politieke carriere kwam in 1949 voor het eerst echt van de grond toen hij gekozen werd om in het Huis van Afgevaardigden plaats te nemen.

Gerald Ford werd vice-president toen zijn voorganger was in verband met corruptie. Vervolgens volgde hij Richard Nixon op, die afgetreden was in verband met het Watergateschandaal. Hierdoor werd Ford de eerste niet gekozen vice-president en president van de Verenigde Staten. Ford was de 38ste president van de Verenigde Staten.

Tijdens zijn ambtsperiode werd er tweemaal een aanslag gepleegd op Ford. Deze aanslagen hadden onder andere te maken met het feit dat hij Richard Nixon had vrijgewaard van vervolging in verband met het Watergateschandaal. Ford werd in 1977 opgevolgd door Jimmy Carter.

De laatste jaren van zijn leven was Gerald Ford ziek. Gerald Ford kreeg op een staatsbegrafenis.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button