Politiek

Bloedig einde van protesten in Hue

Protesten in Hue
Protesten in

8 mei 1963 – Op de 2527ste geboortedag van Boeddha openden Zuid-Vietnamese troepen het vuur op protesterende boeddhisten. Er kwamen negen ongewapende boeddhisten om het leven bij de protesten in Hue.

Duizenden boeddhisten protesteerden tegen het verbod van president Ngo Dinh Diem. Hij had het vieren van de geboortedag van Boeddha met vlaggen verboden. De vredige boeddhisten liepen al zwaaiend met vlaggen en spandoeken door de straten van Hue.

De menigte verzamelde zich op een plein midden in de stad, waar langzaam de onrust onder de boeddhisten toenam. Het leger besloot in te grijpen door granaten richting de protestanten te gooien en het vuur te openen. Ook werd er gebruik gemaakt van waterkanonnen om de menigte weg te drijven. Negen boeddhisten kwamen om het leven, vier raakten zwaargewond.

Naar aanleiding van het in Hue werd door het gehele land gereageerd met protesten, waarna de Amerikanen ook tot inzicht kwamen dat het beter was om de Zuid-Vietnamese Ngo Dinh Diem ten val te brengen.

Lees Vietnam-oorlog wanneer je alles wilt weten over de Vietnamoorlog.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button