Politiek

Akkoorden van Geneve

Akkoorden van Genève
Akkoorden van Genève

– De akkoorden van Genève werden ondertekend na een conventie die al op 26 april was begonnen. De conventie werd belegd naar aanleiding van de oorlog in Vietnam tussen en de Vietminh.

In de akkoorden van Genève werd de wapenstilstand tussen Frankrijk en de Vietminh besloten. Daarnaast werd Vietnam opgedeeld in Noord- en Zuid-Vietnam. Het bewind van de Noord-Vietnamees Ho Chi Minh werd erkend, maar twee jaar na de akkoorden diende er gehouden worden en was het de bedoeling dat Vietnam weer herenigd zou worden.

In de tussentijd mochten Noord- en Zuid-Vietnam zich niet aansluiten bij militaire bondgenootschappen of een militaire basis vanuit het buitenland toelaten. Aangezien de Verenigde Staten en Zuid-Vietnam geen officiële partij waren op de conventie in Genève, tekenden ze de akkoorden niet.

Frankrijk trok zich na de Akkoorden van Genève terug uit Vietnam en de Noord-Vietnamese Vietminh diende zich terug te trekken uit het zuiden. Hanoi werd de hoofdstad van Noord-Vietnam en de hoofdstad van Zuid-Vietnam. De akkoorden van Genève hielden niet lang stand en op begon de Vietnamoorlog.

Lees Vietnam-oorlog wanneer je alles wilt weten over de .

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button