Oorlog

Vrede van Lausanne tussen Griekenland en Turkije getekend

Vrede van Lausanne tussen Griekenland en Turkije getekend
Vrede van Lausanne tussen Griekenland en Turkije getekend

24 juli 1923 – Het vredesverdrag waarmee de Grieks-Turkse Oorlog werd beëindigd, werd getekend in het Palais Rumine in Lausanne. Het verdrag van Lausanne was aanleiding van de eerste etnische zuivering van de twintigste eeuw.

De oorlog om West Anatolie was begonnen in 1921, nadat het verdrag van de Vrede van Sèvres dat in 1920 getekend was en voor Turkije erg ongunstig was, tot onrust had geleid. In 1922 begonnen de vredesonderhandelingen.

Deze vonden plaats tussen Turkije enerzijds en Griekenland, Frankrijk, Groot-Brittannie, Italië, Japan, Roemenië en het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen anderzijds. Het nieuwe verdrag legde de grenzen van west en zuidoost Turkije vast.

De belangrijkste onderhandelaars waren Ismet Pasja namens Turkije, Lord George Curzon namens Groot-Brittannië en Eleftherios Venizelos namens Griekenland.

Turkije herkreeg Izmir en Oost-Thracië, Cyprus ging naar de Britten en de Italianen kregen Dodekanesos. De Grieken die al duizenden jaren woonden in de omgeving van Izmir, werden nu gerepatrieerd naar het voor hun onbekende vaderland. Turkije haalde vervolgens mensen weg uit de stad Saloniki.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button