Oorlog

Van Imhoff gebombardeerd door Japanse bommenwerper

Van Imhoff gebombardeerd door Japanse bommenwerper
Van Imhoff gebombardeerd door Japanse bommenwerper

19 januari 1942 – Het Nederlandse schip, met 48 bemanningsleden, 62 bewakers en 478 Duitse gevangenen uit Indonesië werd door een Japanse bommenwerper. Het schip raakte beschadigd en zonk uiteindelijk.

Het schip was een dag eerder vanuit Sibolga, gelegen op Sumatra, vertrokken naar Bombay om Duitse gevangenen van Indonesië te transporteren nar Brits Indië. De 478 onschuldige Duitsers waren gevangen genomen door de Nederlanders, naar aanleiding van de Duitse invasie in Nederland. Er waren in totaal 2400 Duitsers gevangen genomen en getransporteerd. De omstandigheden aan boord waren erg slecht en de Duitsers werden opeengepakt met te weinig voedsel en water.

Het schip werd in de ochtend, een dag na vertrek, gezien door een Japanse bommenwerper die het ongewapende schip aanviel. Geen bom raakte doel, maar het schip raakte wel beschadigd en de Nederlandse bemanning verliet het schip middels de reddingsboten.

De Duitsers aan boord wisten zich te bevrijden, maar de ene reddingsboot aanwezig bood slechts plaats aan zo’n 50 Duitsers. Er werd nog een roeiboot en enkele bamboevlotten gevonden waar. De Van Imhoff begon heel langzaam te zinken en aan het begin van de avond was het zink volledig onder het wateroppervlak verdwenen. Op dat moment waren meer dan de helft van de Duitse gevangenen nog aan boord.

De overlevenden werden door een ander Nederlands schip opgemerkt, maar weigerde ze hulp te verlenen toen bleek dat het allemaal Duitsers waren. Ze werden ook op zee aan hun lot overgelaten en spoelden vijf dagen later aan op het eiland Nias. Er waren nog 67 overlevenden. De overige 411 Duitse gevangenen waren verdwenen in de zee.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button