Oorlog

Settela Steinbach vergast in Auschwitz-Birkenau

Settela Steinbach
Settela Steinbach vergast in Auschwitz-Birkenau

1 augustus 1944 – Het Nederlandse meisje Settela Steinbach was jarenlang het icoon voor de Nederlandse Jodenvervolging. In 1994 werd ontdekt dat het meisje dat werd vergast in Auschwitz tot de Sinti-Stam van de Roma behoorde.

Anna Maria Steinbach, later Settela genoemd, werd geboren op 23 december 1934 in Buchten. Tijdens de razzia tegen de Roma die in Nederland plaatsvond op 16 mei 1944 werd Settela in Eindhoven opgepakt.

Met 577 anderen werd ze naar Kamp Westerbork gebracht, waar haar hoofd werd kaalgeschoren. Uit schaamte bond Settela een stuk laken om haar hoofd. Op 19 mei werd ze met een trein met ook joodse gevangenen naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd.

Op het moment dat de deuren van de trein zich sloten, keek Settela naar buiten en werd er een foto van haar gemaakt. Deze foto werd het icoon voor de jodenvervolging en Settela werd bekend als ‘het meisje met de hoofddoek’.

In Auschwitz-Birkenau werd Settela, op dat moment slechts negen jaar oud, met haar familie rond 1 augustus vergast. Pas toen journalist Aad Wagenaar in 1992 een onderzoek begon, kwam hij er achter dat het meisje Settela heette en tot de Sinti-Stam van de Roma behoorde.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button