Oorlog

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden
Market Garden

1 – Het Geallieerde leger begon met het innemen van bepaalde bruggen over een strook van 72 kilometer. Hiermee wilden ze een doorgang creëren voor het in Limburg gelegen pantserkorps. De operatie kreeg de naam Market Garden.

De plaatsen waar het leger onder leiding van de Engelse Generaal Montgomery, de belangrijke bruggen zou veroveren waren Eindhoven, Nijmegen, Grave en Arnhem. Ze wilden vanuit de lucht soldaten droppen om zodoende de strategische plekken in te nemen.

De Duitsers waren naar zeggen flink verzwakt. Luchtfoto toonden wel Duitse tanks, maar deze zouden nep zijn. De kans dat aan het einde van 1944 de afgelopen zou zijn, was zeer groot volgens Montgomery.

Op 1944 werden er 20.000 soldaten gedropt en Eindhoven en Grave konden ingenomen worden. Nijmegen leverde echter problemen op, maar kon uiteindelijk ook veroverd worden. Slecht voorbereide soldaten bij Arnhem liepen op tegen vakantie-vierende SS’ers met échte tanks, waardoor ze de brug niet in konden nemen. 

Op 21 september werden Engelse en Poolse soldaten bij Arnhem ingesloten door de Duitsers. Uiteindelijk werd op 2 de op Arnhem afgeslagen. Ruim 7800 soldaten kwamen om het leven of werden gevangen genomen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button