Oorlog

Japanse troepen vallen Port Arthur aan

Japanse troepen vallen Port Arthur aan
Japanse troepen vallen Port Arthur aan

8 februari 1904 – De Russisch-Japanse begon met een Japanse verrassingsaanval op Port Arthur. De Russische reactie op de aanval duurde te lang, waardoor de Japanse schepen zich vrijwel ongeschonden konden terugtrekken.

Op 5 februari waren de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen al beëindigd en was de Japanse vloot richting Port Arthur afgereisd. Doordat er aanvankelijk nog buitenlandse schepen aanwezig waren werd het vuur nog niet geopend. De wilden om politieke redenen niet als eerste het vuur openen.

De dag na de aanval werd de stad aangevallen. De Russische verdediging wankelde, terwijl de Japanse schepen nauwelijks schade opliepen. Toch bleven de Russen de haven goed verdedigen en konden de Japanners niet aan land.

Op 5 mei 1904 landden Japanse troepen in , een kleine 100 kilometer van Port Arthur, met als inzet Korea te veroveren. Op , na onder andere een veldslag bij de Yalu , moesten de Russen zich terugtrekken uit Port Arthur. Op 2 juli 1905 gaven de Russen zich gewonnen.

Op 5 september 1905 werd het van Porthsmouth getekend, wat het officiële eind van de oorlog betekende.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button