Oorlog

Groningen bevrijdt van de Duitsers

Groningen bevrijd
Groningen bevrijd

16 april 1945 – Na een slag van bijna vier dagen, gaven de Duitse troepen zich over aan de Canadeze strijdmachten, waarmee de bevrijding van de stad Groningen een feit werd.

De Slag om Groningen begon op 13 april 1945 en ging tussen de Duitse soldaten, ondersteund door Nederlandse en Belgische SS-ers, tegen de Canadese strijdmachten. De Canadezen wilden snel de stad bevrijden en oprukken naar de haven van Delfzijl om daar de Eemsmond af te sluiten voor de Duitse onderzeeërs. De Canadezen hadden dan ook vrijwel al hun mogelijke soldaten ingezet om de stad snel te bevrijden.

De aanval begon vanuit het zuiden en oosten en na de eerste nacht kon het zuidelijke gedeelte van de stad ingenomen worden. De tweede dag bereikte men de grachtengordel van de stad, maar de Canadezen stuitten op veel weerstand. Vanuit de Westelijke kant rukten de Canadezen wel verder op.

De Duitsers kwamen bijna zonder munitie te zitten en gaven zich daarom over. Er werden bijna 5200 soldaten gevangen genomen en er waren 2000 gevlucht. De slag kostte de Canadezen ongeveer 40 manschappen tegenover 130 Duitse manschappen. Ook waren er ongeveer 100 burgers omgekomen bij de slag.

De Canadezen rukten na de slag snel op naar Delfzijl.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button