Oorlog

Geallieerde troepen landen op Sicilie

Geallieerde troepen landen op Sicilie
Geallieerde troepen landen op Sicilie

10 juli – De van Italië begon door middel van een landing op Sicilië. Britse en Amerikaanse soldaten drongen het eiland binnen vanuit de lucht en vanaf de zee. De landing had de codenaam Operatie Husky.

De hadden in Noord-Afrika de overwinning bijna in handen. Churchill wilde vervolgens Italië binnenvallen, terwijl de Amerikanen hun zinnen hadden gezet op een invasie in . Uiteindelijk besloten ze om Sicilië binnen te vallen, mede omdat men in Frankrijk nog geen doorbraak kon forceren.

Het in handen krijgen van Sicilië betekende een veiliger doorgang van de Middellandse zee. De geallieerden hoopten met de ook te bereiken dat Italië, waarvan de bevolking tegen de was, zich zou terugtrekken uit de oorlog.

De Italianen, gesteund door de Duitsers, hadden zich voorbereid tegen de invasie, maar kwamen manschappen en middelen tekort om de aanval te stuiten. Na enkele dagen was er al veel terrein verloren en de Duitsers trokken zich langzaam terug. Op 17 augusuts 1943 waren alle Duitse troepen vertrokken.

De kostte aan bijna 5.000 geallieerden het leven, terwijl er 8.600 Italianen en Duitsers om het leven kwamen. De geallieerden konden een veiliger doorgang realiseren door de Middellandse zee. Mussolini leek zijn macht te verliezen in Italië en de weg naar een invasie in Italië lag open.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button