Oorlog

Foto met Kim Phuc gepubliceerd

Foto met Kim Phuc gepubliceerd
Foto met gepubliceerd

1972 – Naar aanleiding van het napalmbombardement op Trang Bang vluchtte de bevolking in grote paniek. De fotograaf Nick Ut maakte daaropvolgend een wereldberoemde foto met een naakte Phan Thi Kim Phuc, die tot World Press Photo of The Year werd verkozen.

Kim Phuc woonde samen met haar familie in Trang Bang. Het dorp in Zuid-, bezet door Noord-Vietnamese troepen, werd op 1972 met napalm . De dorpelingen vluchtten in paniek.

De kleren van Phan Thi Kim Phuc vatten vlam en op de vlucht ontdeed ze zich van haar kleding, waarna ze naakt doorrende. Fotograaf Nick Ut maakte een foto van het 9-jarige meisje, die zware brandwonden overhield aan het bombardement. Bij het bombardement kwamen vier dorpelingen om het leven.

Fotograaf Nick Ut bracht de gewonde Kim Phuc naar het , waar ze maar liefst 14 maanden moest blijven. In deze periode kwam de fotograaf haar regelmatig opzoeken.

De foto werd enkele dagen na het bombardement gepubliceerd en werd gezien als de foto wat de verschrikking van de Vietnamoorlog perfect in beeld bracht. Naast de benoeming tot World Press Photo of the Year, ontving Ut ook de Pulitzer prijs.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button