Oorlog

Fort Loncin gebombardeerd

Fort Loncin gebombardeerd
Fort Loncin

– Het in 1888 gebouwde fort werd tijdens de gebombardeerd door de Duitsers. Er kwamen 350 Belgische soldaten om het leven.

Fort Loncin was één van de twaalf Belgische forten rond Luik. Ze boden bescherming aan de stad en werden aan het begin van de eerste wereldoorlog gezien als onneembaar. De stad Luik werd echter al snel door de Duitsers ingenomen. De twaalf forten inclusief Fort Loncin bleven in Belgische handen.

De forten waren echter niet gemaakt om weerstand te bieden aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wapens. De wapens en granaten van de Duitsers hadden tot die tijd nog geen effect gehad. Ongeveer zeshonderd Belgen verdedigden eerder het fort ten koste van duizenden Duitse slachtoffers. Daarom werden er nieuwe mortiergranaten naar Luik gehaald om de forten te veroveren.

De nieuwe 42 millimeter granaten, tweemaal groter dan het oude artilleriegeschut dat de Duitsers gebruikten, zorgden ervoor dat het fort ineens explodeerde. De munitiekamer bleek dicht aan de oppervlakte van het fort te liggen. De andere forten gaven zich na het over.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button