Oorlog

Carl van Ossietzky overleden

Carl van Ossietzky overleden
overleden

– De joodse journalist, die verzet pleegde tegen Hitler, mocht dankzij het winnen van de het concentratiekamp verlaten. Hij overleed iets later in het ziekenhuis, op 48-jarige leeftijd.

Van Ossietzky werd geboren in Hamburg in 1889 in een joods gezin. Hij werd na zijn militaire dienst tijdens de democraat en pacifist. In 1926 werd hij hoofdredacteur van de Weltbühne, waardoor hij openlijk verzet kon plegen.

Hij weigerde te verlaten ten tijde van de onderdrukking van de joden in Duitsland en werd een paar keer . Na de brand in de Rijksdag, op 2 1933, werd hij veroordeeld tot dwangarbeid in een concentratiekamp.

Voor al zijn vredespogingen won hij in 1935 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg van de nazi’s geen toestemming om de prijs op te halen, deze prijs werd namelijk niet erkend door het naziregime.

Von Ossietzky leed al enige tijd aan , en het niet mogen ophalen van zijn prijs leidde tot een internationale campagne om hem vrij te krijgen. Hij kreeg toestemming om naar een gewoon ziekenhuis te gaan, waar hij later overleed.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button