Natuurrampen

Orkaan Carla slaat toe in Texas

Orkaan Carla slaat toe in Texas
Orkaan Carla slaat toe in Texas

11 september 1961 – Carla was een van de twee tropische cycloons van het seizoen. De kust van Texas werd getroffen met categorie 4, waarmee het de sterkste ooit was die toesloeg in Texas.

Op 3 september ontwikkelde zich in het westen van de Caribische Zee een tropische depressie, die op 5 september een tropische storm werd en een dag later orkaanstatus bereikte.

Na Yucatán Peninsula aangedaan te hebben, trok de orkaan door naar de Golf van Mexico. Op 11 september bereikte Carla haar piek van 280 km/h en maakte als een categorie 4 orkaan landcontact in Texas.

Langs de gehele Texaanse kust werden mensen geëvacueerd, om te kunnen ontkomen aan de stormvloed die volgde. Op sommige plaatsen kwam het water maar liefst 17 kilometer landinwaarts.

Tijdens het landcontact werd een druk gemeten van 931 mb, waarmee het de achste meest intense orkaan was die de Verenigde Staten aandeed in de twintigste eeuw.

Ondanks de grootste evacuaties, maar liefst een half miljoen mensen was landinwaarts getrokken, stierven er toch 43 mensen. Carla kostte in totaal 325 miljoen dollar.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button