Natuurrampen

De Rijn vervuild door met pesticiden vervuild bluswater

De Rijn vervuild door met pesticiden vervuild bluswater
De vervuild door met pesticiden vervuild bluswater

– Na een in het bedrijf Sandoz, gelegen in het Zwitserse Basel, kwam er bluswater, vermengd met pesticiden in de Rijn terecht. Tot de monding in de Noordzee sterven er waterdieren.

De pesticiden in het bedrijf waren niet op de juiste manier opgeslagen en toen in de loodsen van het bedrijf brand was uitgebroken, kwamen de pesticiden in contact met het bluswater. Dit vervuilde bluswater kwam vervolgens in de Rijn terecht.

De bevolking in Basel en alle omgelegen gebieden werd verzocht om zoveel mogelijk binnen te blijven. Een ooggetuige vertelde dat de lucht naar rotte eieren en rubber rook. Door de rook moesten 14 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis.

De pesticiden zorgden ervoor dat de Rijn helemaal rood kleurde. Ongeveer 30 ton pesticiden was de Rijn ingestroomd en alle alen en watervlooien tot honderden kilometers van Basel kwamen om het leven. Ook het aantal andere dieren die leefden in de Rijn namen sterk af.

Ook de Europese bevolking leek in gevaar te komen omdat ruim 20 miljoen mensen drinkwater betrekken uit de Rijn. Het drinkwater moest dus extra gezuiverd worden en daarnaast moest men andere kanalen gebruiken om aan drinkwater te komen.

Het heeft 10 jaar geduurd om de Rijn weer volledig schoon te krijgen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button