Luchtvaart

Vliegtuigramp op Tenerife

Vliegtuigramp op Tenerife
op Tenerife

– Op de van het Canarische eiland Tenerife botsten twee vliegtuigen gedurende de start tegen elkaar op. Bij de vliegtuigramp op Tenerife kwamen 583 mensen om het leven en vielen 61 .

Op Gran Canaria was een bommelding, waardoor de Pan American Boeing 747 moest landen op Tenerife in plaats van op de luchthaven van Gran Canaria. Vanaf hier moest er gewacht worden totdat de reis naar Las Palmas voortgezet kon worden. Ook de KLM Boeing was uitgeweken naar Tenerife. Tijdens het bijtanken van het KLM toestel, blokkeerde deze de Amerikaanse Boeing.

Er waren vele toestellen uitgeweken, waardoor de taxibaan volstond met vliegtuigen. Het was dus noodzakelijk dat de startbaan gedeeltelijk als taxibaan gebruikt moest gaan worden. Beide toestel reden richting hun startbaan, waarbij de Amerikanen de verkeerde afslag namen.

Het weer was erg mistig waardoor er maar 300 meter zicht was. De verkeerstoren had geen grondradar en zag dus niet dat de Pan American Boeing zich op dezelfde baan als het Nederlandse toestel bevond. Ondanks dat er nog geen bevestiging was gegeven, begon de KLM Boeing met opstijgen. De verkeersleiding dacht dat het andere toestel de startbaan inmiddels verlaten had.

Toen de beide vliegtuigen elkaar zagen, probeerden ze nog uit te wijken. Het KLM toestel probeerde snel op te stijgen, maar kon niet genoeg hoogte krijgen om over het andere toestel heen te vliegen. Het KLM toestel schoot 150 meter door en vloog in brand. Alle inzittenden kwamen om het leven. Ook het Amerikaanse toestel vloog in brand, maar er konden nog 70 mensen levend het toestel verlaten. De vliegtuigramp op Tenerife was de meest dodelijke ramp ooit in de luchtvaartgeschiedenis.

Crash; vliegtuigongelukken en hoe u ze overleeft

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button