Koninklijk Huis

Christiaan X van Denemarken overleden

Christiaan X van Denemarken overleden
Christiaan X van overleden

20 april 1947 – Christiaan X van Denemarken was sinds 1912 koning van het land. Onder zijn bewind maakte Denemarken zowel de Eerste als de mee.

Christiaan Karel Frederik Albert Alexander Willem werd op 26 septembner in Kopenhagen . Hij was de oudste zoon van koning Frederik VIII en Louise van Zweden. In 1898 huwde hij Alexandrine, een nichtje van Hendrik van . Het paar kreeg in 1899 en 1900 twee zoons, Frederik en Knoet Christiaan.

In 1912 volgde Christaan zijn populaire vader op en in 1918 werd hij ook de koning van . Tijdens de Tweede Wereldoorlog Christiaan X zijn land niet. Hij probeerde de te helpen en deed er alles aan om de Duitsers tegen te werken.

tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de koning echter niet voorkomen dat Ijsland zich afscheidde van Denemarken. Door de was communicatie met het eiland onmogelijk en mede dankzij de Britse bezetting werd op 1944 gestemd voor een afscheiding van Denemarken.

De koning viel in 1942 van zijn paard, waar hij tot aan zijn dood last van bleef houden. Bij één van zijn laatste openbare optredens verscheen hij in een rolstoel. Hij stierf in zijn residentie.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button