Gezondheid

Top 10 topklinische ziekenhuizen in Nederland

Het is begrijpelijk dat veel mensen zich afvragen hoe de kwaliteit van verschillende ziekenhuizen wordt beoordeeld. Het Algemeen Dagblad publiceert jaarlijks een lijst met de beste Nederlandse ziekenhuizen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen streekziekenhuizen, waar basiszorg wordt aangeboden, en topklinische ziekenhuizen, die gespecialiseerd zijn in meer complexe behandelingen. De academische ziekenhuizen zijn buiten het onderzoek van de AD gelaten. Hieronder vind je de tien beste topklinische ziekenhuizen van Nederland volgens het onderzoek van AD in 2019. Het streekziekenhuis dat als beste uit de test kwam, was het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

De beoordelingscriteria van het onderzoek

Om tot een beoordeling te komen, heeft het AD vergeleken hoe de ziekenhuizen scoren op een grote verscheidenheid aan criteria. Denk hierbij aan niet alleen aan het slagingspercentage van allerlei ingrepen, maar ook bijvoorbeeld aan protocollen die worden gevolgd om vergissingen in de medicatie te voorkomen en aan pijnmanagement. Natuurlijk is de complexe realiteit van de zorg van een ziekenhuis niet terug te brengen tot één cijfer, maar de scores bieden een indicatie van de kwaliteit.

Alternatieve beoordeling door Elsevier

Een invloedrijk alternatief voor het onderzoek van het AD wordt geboden door Elsevier Weekblad. In het onderzoek van Elsevier krijgen alle ziekenhuizen een score tussen de één en vier toegekend op criteria die zijn ondergebracht in de hoofdonderwerpen ‘medische zorg’ en ‘patiëntgerichtheid’. Elsevier maakt geen onderscheid tussen streekziekenhuizen en topklinische ziekenhuizen. Het is opvallend dat in dit onderzoek kleinere ziekenhuizen het relatief goed doen.

1. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s Hertogenbosch

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is volgens het AD het beste topklinische ziekenhuis van Nederland. Ook in 2018 kwam dit ziekenhuis al op de eerste plaats. Het Jeroen Bosch ziekenhuis scoorde goed op de behandeling van pijn, omdat deze bij veel patiënten dagelijks gemeten wordt. In het onderzoek van Elsevier krijgt dit ziekenhuis een behoorlijk goede score, maar eindigt het niet in de top.

2. Het Deventer Ziekenhuis in Deventer

Op de tweede positie vinden we het Deventer ziekenhuis. Dit ziekenhuis is in 1985 ontstaan uit een fusie en is sinds 2008 gevestigd in het groene gebied tussen Deventer en Schalkhaar. Bij de Elsevier staat het Deventer Ziekenhuis niet in de top, omdat het lagere scores krijgt voor de effectiviteit en veiligheid van de zorg.

3. Het Zuyderland Medisch Centrum in Oostelijk Zuid-Limburg

Met het Zuyderland Medisch Centrum zijn we aanbeland bij de top 3 van topklinische ziekenhuizen volgens het AD. Ook Elsevier is zeer over dit ziekenhuis te spreken. Het Zuyderland heeft vier locaties in Zuid-Limburg: in Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Sittard-Geleen. Het staat bekend om zijn geboortecentrum en de behandeling van kanker, met name borstkanker.

4. Het Albert Schweitzer in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is ontstaan uit een fusie tussen ziekenhuizen in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht en heeft locaties in alle drie deze plaatsen. Het ziekenhuis is vernoemd naar Albert Schweizer, een arts en filosoof die in het begin van de twintigste eeuw een ziekenhuis stichtte in het huidige Gabon. Volgens de criteria van Elsevier krijgt het Albert Schweitzer een matige beoordeling, met een lage score voor de veiligheid van de zorg.

5. Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is gevestigd in een nieuw gebouw; sinds 2013 is het ziekenhuis op deze locatie te vinden. Het Meander Medisch Centrum ligt te midden van veel groen, waarin wandelpaden zijn aangelegd zodat patiënten hier tijdens hun revalidatie tijd kunnen doorbrengen. Bij Elsevier scoort het Meander Medisch Centrum zeer goed, met excellente scores voor patiëntgerichtheid.

Top 10 topklinische ziekenhuizen in Nederland

6. Het Medisch Centrum Leeuwarden

Het Medisch Centrum Leeuwarden, vaak afgekort tot MCL, is het grootste ziekenhuis van Friesland en biedt specialistische zorg voor deze regio. Daarnaast huist dit ziekenhuis het landelijke centrum voor obesitas. Volgens het onderzoek van Elsevier scoort het MCL een stuk minder goed, vooral op het gebied van patiëntgerichtheid.

7. Het HagaZiekenhuis in Den Haag

Het HagaZiekenhuis in Den Haag is na verschillende fusies ontstaan uit het Ziekenhuis Leyenburg, het Rode Kruis Ziekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis. Vandaag de dag heeft het ziekenhuis twee locaties: een algemeen ziekenhuis en een kinderziekenhuis. Deze laatste locatie is erop ingesteld om kinderen zorg te bieden in een prettige omgeving.

8. Het Isala Ziekenhuis in Zwolle en Meppel

Het Isala Ziekenhuis bestaat uit een groot ziekenhuis in Zwolle en een kleinere locatie in Meppel. Daarnaast zijn er verspreid over de regio nog drie locaties met poliklinieken die onderdeel uit maken van de ziekenhuisgroep. Het Isala Ziekenhuis is het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland. Je vindt hier een traumacentrum, waar 24 uur per dag specialisten klaarstaan voor ernstig gewonde patiënten.

9. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis is het grootste ziekenhuis in Eindhoven. Het ziekenhuis is sinds 1973 gevestigd in Woensel, in het noorden van de stad. In dit ziekenhuis vind je het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland. Andere specialismen van het ziekenhuis zijn oncologie en de behandeling van nierziekten en obesitas. In het onderzoek van Elsevier scoort dit ziekenhuis aanmerkelijk minder goed dan bij het AD, met name wat betreft de dienstverlening.

10. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam

Het topklinische ziekenhuis dat op de tiende plaats is geëindigd in het onderzoek van AD, is het Fransiscus Gasthuis & Vlietland. Het Sint Fransiscus Gasthuis is in 1892 gesticht door Fransiscaanse monniken in Rotterdam. In 2015 is dit ziekenhuis gefuseerd met het Vlietland ziekenhuis in Schiedam; deze tweede locatie staat sindsdien ook bekend als Fransiscus Schiedam. Ook bij Elsevier staat het Fransiscus Gasthuis & Vlietland in de top op basis van data uit 2019.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button