Gezondheid

Top 10 ongezond eten

Ons dieet heeft een grote invloed op onze gezondheid. Door gezond te eten krijg je niet alleen een betere weerstand, maar verminder je ook de kans op ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn. In deze lijst vind je tien soorten voedsel die je maar beter kunt vermijden of bij uitzondering eten. Doordat ze veel suiker, zout, of verzadigd vet bevatten zorgen ze ervoor dat je snel te veel van deze stoffen binnenkrijgt. Omdat het lastig is om grote veranderingen vol te houden, is het aan te bevelen om je voeding in kleine stapjes aan te passen.

1. Roomijs

Een kommetje romig ijs is een lekkere verfrissing op een zomerse dag, maar is erg ongezond. Er moet veel suiker aan ijs worden toegevoegd, omdat we de smaak van koud voedsel minder goed proeven. Bovendien bevat de zuivel waarmee roomijs wordt gemaakt verzadigd vet. Waterijs bevat minder calorieën dan roomijs. Fruit uit de diepvries is een echt gezond alternatief.

2. Koek en gebak

Er zijn allerlei verschillende soorten koek en gebak, maar ze bevatten allemaal veel toegevoegd suiker. Veel van deze zoete verwennerijen bevatten bovendien te veel verzadigd vet. Om deze redenen is het goed voor je gezondheid om er geen gewoonte van te maken koek en gebak te eten. Als tussendoortje kun je beter kiezen voor fruit, een boterham met gezond beleg, of een handje ongezouten noten.

3. Chips

Door chips te eten, krijg je in korte tijd erg veel calorieën binnen. Bovendien is deze snack erg zout. 80% van de inwoners van Nederland krijgt te veel zout binnen. Zoals gezegd kan een te hoge zoutinname zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Dit zorgt extra belasting van het hart. Ook je nieren moeten extra hard werken als je te veel zout eet en kunnen hierdoor schade oplopen.

4. Roomboter

Roomboter is een ander product dat erg veel verzadigde vetten bevat. Een gezondere keuze voor het smeren van je boterham is zachte margarine of halvarine. Bij het bakken en braden is het goed om te kiezen voor een vloeibaar bakvet. Op deze manier verhoog je het aandeel van onverzadigde vetten in je dagelijkse voeding.

5. Vette en bewerkte vleessoorten

Bij vette vleessoorten moet je bijvoorbeeld denken aan gehakt en speklappen. Deze soorten vlees bevatten veel verzadigd vet. Hoewel vetten een essentieel onderdeel zijn van de voeding, is het het beste als deze voor een groot gedeelte uit onverzadigde vetten bestaan. Gevogelte en bijvoorbeeld biefstuk zijn minder vethoudend. Bewerkt vlees, zoals hamburgers, heeft ook verschillende nadelige gevolgen voor de gezondheid. Dit verhoogt het risico op darmkanker en diabetes type 2.

6. Vruchtensap

Het Voedingscentrum geeft als richtlijn dat het beter is om fruit te eten dan te drinken. Hoewel vruchtensap afkomstig is van fruit, is het niet gezond om dit regelmatig te drinken. Je krijgt dan namelijk wel de suikers uit het fruit binnen, maar niet de vezels. Omdat het sap minder vult, drink je al snel een grote hoeveelheid suiker. Bovendien kun je alle suikerhoudende dranken het beste vermijden omdat ze een verhoogd risico op diabetes type 2 met zich meebrengen.

7. Witbrood

Ongezond eten top 10

Bij het maken van witbrood wordt een groot gedeelte van de vezels uit het graan verwijderd. Vezels zijn voedingsstoffen uit plantaardige producten die verschillende voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen. Ze bevorderen niet alleen de werking van de darmen, maar verlagen ook het risico op darmkanker en diabetes type 2. Omdat er verschillende soorten vezels zijn, is het van belang om je dagelijkse hoeveelheid vezels uit verschillende soorten voedsel te halen.

8. Borrelnootjes

Als je trek krijgt tijdens een gezellige avond met vrienden, kan het aantrekkelijk zijn om een kom borrelnoten neer te zetten. Het gekruide laagje rondom deze noten bevat echter erg veel zout. Door te veel zout te eten, kun je last krijgen van een verhoogde bloeddruk. Het is beter om te snacken met ongezouten noten. Noten bevatten namelijk wel allerlei goede voedingsstoffen en maken onderdeel uit van de Schijf van Vijf.

9. Chocolade

Ook chocolade bevat veel suiker. Bovendien zit er een grote hoeveelheid verzadigd vet in deze snack. Verzadigd vet verhoogt je cholesterol, wat slecht is voor de bloedvaten. Cacao is een bron van anti-oxidanten en heeft daarom de reputatie gezond te zijn. Chocolade uit de supermarkt bevat echter niet veel van deze anti-oxidanten, waardoor ze het negatieve effect van suiker en verzadigd vet niet ongedaan maken. Het Voedingscentrum raadt af om chocolade te eten om je gezondheid te verbeteren.

10. Zoet broodbeleg

Veel mensen eten in de ochtend graag een boterham met iets zoets zoals hagelslag, jam, honing of stroop. Deze soorten broodbeleg vormen geen gezond onderdeel van je dagelijkse voeding omdat ze veel suiker bevatten. Als je veel suiker eet, krijg je veel calorieën binnen en heb je een verhoogde kans op tandbederf. Wie toch graag iets zoets op de boterham eet, kan kiezen voor alternatieven die minder suiker bevatten zoals plakjes vruchten of notenpasta’s die zoet smaken zonder toegevoegd suiker.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button