Gezondheid

Top 10 cocktails zonder alcohol

Lijkt het je leuk om cocktails te serveren op je tuinfeest? Ook voor wie gasten die liever geen alcohol drinken, kun je drankjes mengen die uniek smaken en een feest voor het oog zijn. Hieronder vind je tien heerlijke alcoholvrije cocktails die je zelf kunt maken. Cocktails zonder alcohol worden ook wel ‘mocktails’ genoemd. Als je een non-alcoholische variant maakt van een bestaande cocktail, is dat de ‘virgin’ variant. Je mocktails zullen het beste smaken als je zoveel mogelijk verse ingrediënten gebruikt.

1. De virgin mojito

De mojito is een van de populairste cocktails ter wereld en heeft als belangrijkste ingrediënten rum, limoensap en munt. Omdat deze cocktail heerlijk verfrissend is in de zomer, is het niet verbazend dat er verschillende alcoholvrije varianten zijn ontwikkeld. Je kunt ervoor kiezen om het recept gewoon zonder de rum te maken. Je kunt de rum ook vervangen door bijvoorbeeld appelsap of ginger ale. Voor een mojito met ginger ale gebruik je 200 ml ginger ale, het sap van één limoen, acht blaadjes munt en een scheut suikersiroop. Stamp de muntblaadjes fijn, zodat de smaak goed vrijkomt.

2. De Shirley Temple

Van alle mocktails die niet gebaseerd zijn op een alcoholische klassieker, is de Shirley Temple de bekendste. Volgens de overlevering is dit drankje is bedacht door een barman voor de jonge filmster Shirley Temple, omdat zij nog te jong was om alcohol te drinken. De Shirley Temple is een zoete mocktail die goed in de smaak valt bij kinderen. Dit drankje wordt gemaakt van 200 ml ginger ale en 60 ml grenadine. Serveer de mocktail in een glas met ijs. Een maraschinokers als garnituur is een karakteristiek onderdeel van de Shirley Temple.

3. De virgin Bellini

De Bellini is een fruitige cocktail die van oorsprong uit Venetië komt. Een Bellini wordt gemaakt van prosecco wijn en perziken. De cocktail wordt traditioneel geserveerd in een champagneglas. Wie liever geen alcohol gebruikt, kan de wijn vervangen door troebel appelsap. Pureer wat witte perziken en vermeng ze met een vergelijkbare hoeveelheid appelsap. Als je het bruisende van de Bellini wilt behouden, kun je de prosecco ook vervangen door tonic voor een heel ander effect.

4. De Arnold Palmer

Net als de Roy Rogers is de Arnold Palmer vernoemd naar een Amerikaanse beroemdheid. De golfer Arnold Palmer bestelde graag ijsthee met limonade en gaf zo zijn naam aan een nieuwe drank. Je kunt deze drank zonder kant-en-klare limonade maken. Zet hiervoor als eerste een halve liter zwarte thee. Vermeng 250 ml citroensap en 250 ml suikersiroop tot limonade. In ieder glas plaats je ijsblokjes en schenk je gelijke delen thee en limonade. Gebruik een marschinokers als garnituur.

5. De virgin Sex on the Beach

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van de cocktail die Sex on the Beach heet. Deze zomerse drank ziet er heel feestelijk uit doordat de verschillende vruchtensappen zorgen voor een kleurverloop in het glas. Begin voor een virgin Sex on the Beach met een glas gevuld met ijs. Voeg als eerste 45 ml perziksap toe. Giet vervolgens sinaasappelsap in het glas, totdat het voor 90 procent gevuld is, en roer het even door het perziksap. Als laatste voeg je cranberrysap toe, die mooi boven op de oranje basis blijft liggen.

6. De Tortuga

De Tortuga is een soort ijsthee die vernoemd is naar een van de eilanden van Haïti. Er worden ook alcoholische cocktails verkocht met deze naam, maar die worden bereid met andere ingrediënten. Om zelf een non-alcoholische Tortuga te mengen, dien je als eerste stap zelf ijsthee te maken. Zoet deze met een theelepel bruine suiker per glas en voeg een snufje gemalen kaneel toe. Serveer de drank met een stokje kaneel in het glas en een schijfje limoen.

7. De virgin Mary

De bloody Mary is een cocktail met niet alleen een memorabele naam, maar ook een unieke smaak. De belangrijkste ingrediënten van deze drank zijn tomatensap en wodka. De alcoholvrije variant van de Bloody Mary wordt soms ook wel virgin Mary genoemd. Voor het maken van deze mocktail heb je alleen tomatensap nodig en smaakmakers zoals tabasco, Worcestersaus, citroensap en peper. Serveer je Virgin Mary met een stengel bleekselderij als roerstaaf die smaak geeft.

8. Fizz met sinaasappel en cranberry

Fizz met sinaasappel en cranberry

Fizz is de verzamelnaam voor cocktails die zure vruchtensappen en bruisend water bevatten. In de cocktailbar wordt een fizz vaak bereid met gin. Voor een lekkere alcoholvrije variant vermeng je één deel sinaasappelsap, één deel cranberrysap en één deel sodawater. Het resultaat is een bruisende en verfrissende drank waarmee je heerlijk een lange zomerdag kunt afsluiten.

9. De Roy Rogers

Een Roy Rogers is een drankje dat gemaakt wordt van cola en grenadine, een limonade van granaatappels. Deze mocktail is vernoemd naar een acteur die beroemd werd in western films in de jaren ’40 en ’50. In de Verenigde Staten is de Roy Rogers al decennialang een populaire drank op menukaarten. Je kunt hem zelf maken door één deel grenadine te mengen met zes delen cola. Serveer de Roy Rogers ijskoud en versier het glas met een maraschinokers.

10. De virgin paloma

Een paloma is een cocktail met tequila die wel wat lijkt op de bekende margarita. Om een alcoholvrije variant van deze drank te bereiden, vermeng je gelijke delen limoensap, grapefruitsap en suikersiroop of agavesiroop. Je kunt zelf suikersiroop maken door suiker en water op een laag vuur met elkaar te mengen. Een beetje zout geeft een interessant smaakaccent aan je paloma. Je kunt dit toevoegen aan de drank, of zout op de rand van het glas aanbrengen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button