Gezondheid

Radboudumc gaat patiënten die opgenomen worden testen op

Het Radboudumc in Nijmegen gaat vanaf donderdag 6 januari bij patiënten die opgenomen worden een PCR-test afnemen om te bepalen of ze besmet zijn met het coronavirus. Een aantal ziekenhuizen doet dit al langer voor speciale doelgroepen. Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam behandelt kankerpatiënten en test patiënten al voor opname. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam voert al testen uit bij mensen met ernstig overgewicht. Patiënten die niet voor een opname naar het ziekenhuis gaan kunnen zelf zelftesten kopen om voor hun bezoek aan het ziekenhuis te testen of ze besmet zijn of niet.

Positieve test

Met de verplichte PCR-testen wil het Radboudumc verspreiding van het coronavirus in het ziekenhuis zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Het ziekenhuis wil door patiënten te testen ook de ongemerkte besmettingen identificeren. Niet iedereen die het coronavirus bij zich draagt heeft immers klachten. Vooral nu er veel gevaccineerden zijn in Nederland is het risico groter dat mensen ongemerkt een coronabesmetting hebben. Ondanks dat zij daar zelf niets van merken, zijn ze toch besmettelijk voor anderen. Het Radboudumc wil daarom het zekere voor het onzekere nemen en iedereen die opgenomen wordt testen op een mogelijke coronabesmetting.

Opname gaat wel door bij besmetting

Een positieve test betekent niet dat de patiënt niet opgenomen kan worden, enkel dat het ziekenhuis speciale maatregelen moet treffen om verdere besmettingen te voorkomen bij de patiënt in kwestie. Patiënten die voor een opname getest moeten worden, worden echter niet in isolatie opgenomen voordat ze de uitslag hebben. Heeft de patiënt geen klachten bij binnenkomst, dan mag deze gewoon op de afdeling liggen bij andere patiënten en gewoon bezoek ontvangen. Als een testuitslag van een patiënt onverhoopt positief blijkt te zien, gaat een strenger regime in en wordt de patiënt vanaf dat moment op een aparte kamer gelegd. De uitslag van test is vaak dezelfde dag nog binnen.

Opname gaat wel door bij besmetting

Van patiënten die niet voor een opname naar het ziekenhuis gaan, wordt uiteraard wel verwacht dat ze zelf eerlijk zijn bij het invullen van de gezondheidsverklaring die verplicht ingediend moet worden voordat ze toegang tot het ziekenhuis krijgen. Omdat ook bij hen geldt dat er sprake kan zijn van een ongemerkte besmetting, is het verstandig dat zij zelftesten voor corona bij zichzelf afnemen voordat zij het ziekenhuis bezoeken om te voorkomen dat ze voor besmettingen zorgen in het ziekenhuis.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button