Gezondheid

Manieren om van je verslaving af te komen

Niemand is blij met zijn verslaving. Bij de één is de verslaving ernstiger dan bij de ander. Sommigen zijn verslaafd aan alcohol en anderen aan drugs. Er is dan ook nog een verschil in de mate van het gebruik en gradatie in de drug of alcohol zelf. Wil jij vrij zijn van je verslaving? We leggen hier uit hoe je ervan af komt.

Afkomen van je drugsverslaving

Natuurlijk ligt het aan de ernst van je verslaving, maar heb je hulp nodig bij het stoppen met drugs, dan kun je je aanmelden bij een afkickkliniek. Je kunt in contact komen met een afkickkliniek door eerst naar een huisarts te gaan. Vindt je dit een te grote stap? Dan kun je je ook online aanmelden en sommigen klinieken bieden zelfs een online traject aan.

Ook zijn er detox klinieken. Daar helpen ze je met het fysiek afkicken van je drugsverslaving. Van daaruit ga je door naar een kliniek waar je hulp krijgt bij het psychische aspect van je verslaving.

Het is ook mogelijk om een poliklinische behandeling te krijgen. Dit houdt in dat je gedurende een bepaalde tijd wekelijks naar een kliniek gaat voor behandeling, maar je daarna wel naar huis gaat.

Bij een deeltijdbehandeling ga je een aantal dagen naar een kliniek en ben je een aantal dagen thuis. Het is maar net waar jij je prettig bij voelt en wat het beste bij je aansluit.

Afkomen van je drugsverslaving

Stoppen met je alcoholverslaving

Ook voor alcohol geldt dat je hulp kunt krijgen. Het ligt aan de persoon wat de beste optie is. Bij sommigen is het beter om deels of volledig thuis te blijven en bij anderen is het beter om uit de situatie gehaald te worden en af te kicken in een kliniek.

AA is een bekende vereniging waar je naar toe kunt voor hulp met je alcoholverslaving. Daar kun je in groepsverband je verhaal doen en hulp krijgen bij je verslaving. Je maakt er kennis met lotgenoten en krijgt steun van anderen. Voor sommigen is het al fijn dat ze weten niet de enigen zijn.

Ook met een alcoholverslaving kun je terecht bij je huisarts. In sommige gevallen wordt er medicatie voorgeschreven waar je ziek van wordt op het moment dat je alcohol drinkt. Voor velen is dit al voldoende.

Andere verslavingen

Tegenwoordig zijn er steeds meer jongeren die verslaafd zijn aan gamen. Relaties worden niet meer onderhouden en de persoon vereenzaamt. Ook hiervoor kun je je aanmelden bij een kliniek of eerst overleggen met een huisarts.

Het belangrijkste bij een verslaving is dat je hulp zoekt. Vervolgens ga je vanzelf een traject in en van daaruit kun je verder zien.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button