Entertainment

Dirigent Arturo Toscanini overleden

Dirigent Arturo Toscanini overleden
Dirigent Arturo Toscanini overleden

1 – De Italiaanse dirigent Arturo Toscanini overleedn in vlak voor zijn negentigste verjaardag. Hij maakte wereldwijd furore als dirigent in onder andere het Residentie Orkest en het NBC Symphony Orchestra.

Arturo Toscanini werd geboren in Parma op 2 1867 en had al op jonge leeftijd een enorme interesse voor klassieke muziek. Na een cellostudie besloot hij op 18 jarige leeftijd om dirigent te worden en begon met een toernee door Brazilië.

Hij werd in 1895 vaste dirigent in Turijn en na een functie in het operahuis in Milaan maakte Toscanini een uitstapje naar New York, naar het Metropolitan Opera, maar keerde daarna toch weer snel terug naar Europa, waar hij het Nederlandse Residentie Orkest dirigeerde.

Na belandde hij in , maar verhuisde na de Oostenrijkse Anschluss bij het Derde Rijk voorgoed naar de VS. Hier werd speciaal voor hem het NBC Symphony Orchestra , waar hij dirigent werd.

Arturo Toscanini dirigeerde nog tot zeer hoge leeftijd. Hij was berucht om zijn woede-uitbarstingen richting zijn musici, die hij met regelmaat uitmaakte voor ‘imbecielen’. Toscanini’s dochter Wanda trouwde met de beroemde Russische pianist Vladimir Horowitz.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button