Entertainment

Dichter Paul Celan pleegt zelfmoord in Seine

Dichter Paul Celan pleegt zelfmoord in Seine
Paul Celan pleegt zelfmoord in Seine

20 april 1970 – Door hevige depressies en spanningen, veroorzaakt door zijn belevenissen in de , pleegde de Roemeense dichter Paul Celan zelfmoord door in de Seine te springen.

Paul Celan werd geboren in het Roemeense Czernowitz op 1920 onder de naam Paul Antschel. Zijn ouders waren , wat er toe leidde dat zijn jeugd getekend werd door antisemitisme.

Zijn ouders werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gedeporteerd naar een werkkamp en daar vermoord. Ook Paul kwam in een kamp terecht, maar wist hier te overleven.

Hij studeerde later germanistiek en taalwetenschap en was in werkzaam als dichter en vertaler. Zijn poëzie werd bejubeld en hij werd beschouwd als een van de grootste dichters van de twintigste eeuw.

Zijn gedichten verhaalden vaak over zijn ervaringen met de Holocaust en bevatten veel verwijzingen naar historische en politieke gebeurtenissen. Celan had gevoelens van schuld en wanhoop, omdat hij een overlevende van een volkerenmoord was.

De depressies die hieruit voortkwamen, leidden ertoe dat hij op 49-jarige leeftijd besloot een einde aan zijn leven te maken.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button