Bouwwerken

Witte-Zee kanaal door Stalin geopend

Witte-Zee kanaal door Stalin geopend
door Stalin geopend

– Het Witte-zee kanaal, ook wel Belomorkanaal genoemd, verbindt de Oostzee bij Sint Petersburg aan de Witte Zee. Het kanaal heeft een lengte van 227 kilometer.

De opening van het Witte-Zee kanaal werd ondersteund door een grote publiciteitscampagne. De uitvoerder nam na de opening 120 schrijvers mee op een stoomboot over het kanaal, waarna ze een boek schreven over het kanaal. Daarnaast werd er zelfs een sigarettenmerk gelanceerd ter ere van de opening van het kanaal in de .

Het graven van het kanaal duurde slechts 20 maanden, 4 maanden korter dan gepland. Het Witte-zee kanaal werd grotendeels met de hand gegraven door meer dan 150.000 dwangarbeiders.

Bij de aanleg van het kanaal kwamen naar schatting meer dan 50.000 “vijanden van het volk” om het leven. Sommige bronnen hebben het zelfs over 100.000 doden. Jozef Stalin wilde de dwangarbeiders omsmeden tot goede Sovjet burgers.

 

Share

Gerelateerde artikelen

Een reactie

  1. In juli 1994 waren 15 nederlandse zeiljachten op uitnodiging van de Russische autoriteiten naar Archangel gezeild om het 300-jarig bestaan van de Russische Marine te vieren. Reden: de eerste admiraal van de R.Marine was een Nederlander en wel Cornelis Cruys. Als eerste Europeanen kregen wij het privilege om onder eigen vlag door het Belomor-Baltisjky kanaal te varen. Voor ons zijn een Duits en een Engels jacht door het kanaal gevaren, maar met een Rus aan boord en onder Russische vlag. Vele sluizen waren nog van hout en verkeerden in een deplorabele toestand. In Belomorsk bezochten we een museum, waar ons vele foto’s getoond werden van de bouw van het kanaal en wij waarschijnlijk de eersten die deze foto’s onder ogen kregen. De sluismeesters hebben de doortocht vaak proberen te treineren, om ons dollars afhandig te maken, maar dat is ze behoorlijk tege gevallen,
    omdat wij geen haast hadden en aan de wal feest gingen vieren en gingen BBQ-en. Qua natuur is dit een prachtige tocht geweest en bovendien uniek. Onder Jeltsjin was dit mogelijk maar onder Poetin niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button