Bouwwerken

Markiezaatskade voltooid

Markiezaatskade voltooid
voltooid

30 maart – Om ervoor te zorgen dat het aanleggen van de latere gemakkelijker zou zijn, werd de Markiezaatskade gebouwd. De bouw van het project kende vele tegenslagen.

De Markiezaatskade werd gemaakt in het verdronken land van Markiezaat van Bergen op Zoom en scheidde het water van het Markiezaat van het Zoommeer.

Tijdens de bouw bleek onverwachts dat er doorpersingen in de grond voorkwamen, die ervoor zorgden dat het net opgespoten zand direct weer in de bodem zonk. Deze doorpersingen waren zowel bij de zuidelijke kade als de noordelijke kade.

Het zorgde voor grote vertragingen, die zeer ongewenst waren. De bouw had namelijk lastige stromingen tot gevolg, die in vier maanden tijd reeds tot zes scheepsongevallen hadden geleid.

Na deze problemen overwonnen te hebben door verbeteringen in de grond aan te brengen, werd in maart de kade gedicht. Slechts enkele dagen later sloeg een stormvloed een gat van 150 meter breed in de dijk.

Om de stroming te verminderen werd het gat verbreed tot 250 meter, waarna de dijk hersteld werd door een hoefijzervormige sluitkade. De Markiezaatskade werd hiermee een feit.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button