Bedrijfsrampen

Sampoong Department Store ingestort

Sampoong Department Store ingestort
ingestort

1995 – Door een structurele fout stortte in Seoel de vierde verdieping van het Sampoong Department Store in. Er kwamen 502 mensen om het leven en er raakten 937 mensen gewond.

De bouw van het begon in 1987. Aanvankelijk was het bedoeld als kantoorgebouw, maar er werd een warenhuis van gemaakt. Hierdoor kwamen belangrijke steunpilaren te vervallen zodat er roltrappen geplaatst konden worden. Op 7 juli werd het geopend en het warenhuis werd dagelijks zeer druk bezocht.

Na enkele jaren werd er nog een extra verdieping op geplaatst., inclusief een ijsbaan. Door de verwarming en een airconditioning werd de het gewicht op de onderliggende verdiepingen te groot. Het draaggewicht werd tot vier keer het maximum overschreven. Doordat de airconditioning verplaatst werden door het over het dak te rollen, ontstonden er scheuren in het dak en plafond.

De eigenaar ondernam nauwelijks actie, want hij sloot alleen de vijfde verdieping. Het advies om het warenhuis te sluiten werd genegeerd. Aan het eind van die middag zakte de vierde verdieping langzaam in. De evacuatie werd tevergeefs ingezet, want het dak stortte niet veel later in. De bezoekers en medewerkers werden bedolven onder het puin. De eigenaar werd later veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button