Bedrijfsrampen

Mijnramp in Courrieres

Mijnramp in Courrieres
in Courrieres

1906 – Door een in een kolenmijn in Courrières kwamen 1099 mensen om het leven. Onder de waren meer dan 400 Belgen. Ongeveer 600 overleefden de , maar velen waren gewond.

Kort na 06.30 uur werd een kleine explosie gehoord, die ervoor zorgde dat de lift in schacht drie omhoog geblazen werd en een enorme chaos veroorzaakte. In andere liftschachten werden ook veel doden aangetroffen.

Er werden twee mogelijke oorzaken gegeven voor de ramp. Er was mogelijk een fout gemaakt bij de opslag van de mijnexplosieven of een vlam van een lamp had moerasgas doen ontbrandden. Men maakte namelijk veel gebruik van de zo genoemde ‘naakte vlam’ in plaats van de ‘davy vlam’. Laatst genoemde zorgde veel minder snel voor ontbranding, maar was tevens veel duurder.

Enkele dagen na de ramp werden er grote stakingen gehouden, waar ongeveer 45.000 mijnwerkers aan meededen. Deze stakingen hielden 55 dagen stand, daarna gingen de meesten weer aan het werk. Twintig dagen na de ramp werden er nog eens dertien overlevenden gevonden, die zich met voedsel van slachtoffers en een geslacht paard in leven hadden gehouden. De laatste overlevende kwam op naar boven.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button