Algemeen

Norrmalmstorg-overval

Norrmalmstorg-overval

 gijzelde in de Kreditbanken vier mensen. De gijzeling die vijf dagen duurde, werd met succes door de politie afgebroken. Naar aanleiding van het gedrag van de gijzelaars ontstond later de term ‘stockholmsyndroom’.

Erik "Janne" Olsson liep tijdens zijn verlof van de gevangenis de Kreditbanken in het centrum van Stockholm binnen en eiste dat zijn vriend Clark Olofsson werd gebracht, evenals 3 miljoen Kronen, twee pistolen, kogelvrije vesten, helmen en een snelle auto. Hij trok zich terug in de binnenste kluis en nam daarbij 4 gijzelaars mee.

De politie zorgde voor een auto, maar ze kregen geen toestemming om de gijzelaars mee te nemen bij vertrek. De Olof Palme werd verbaasd door een telefoontje van een van de gijzelaars, Kristin Ehnemark, die aangaf dat de overvallers vrijgelaten moesten worden. Op 2 lukte het de politie om een gat te boren naar de kluis, hierdoor werd op de kluis in gepompt. Na een half uur gaven de overvallers op, niemand raakte hierbij gewond.

De gijzelaars gaven jaren later nog aan dat ze meer angst hadden voor de politie dan voor de overvallers, zij identificeerden zich met hen. De criminoloog Nils Bejerot kreeg door dit fenomeen interesse in het onderwerp en noemde het fenomeen later het ‘Stockholmsyndroom’.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button