Algemeen

Nederlandse Noordpoolexpeditie geslaagd

Nederlandse Noordpoolexpeditie geslaagd
Nederlandse geslaagd

20 mei – Na een voettocht van 70 dagen wisten de vier leden van het Nederlandse team de vlag te plaatsen op het meest noordelijke punt van de 89.59.59 graden Noorderbreedte.

Het team bestaande uit Edmond Öfner, Cas van de Gevel, Wilco van Rooijen, Marc Cornelissen en Hans van der Meulen waren na een voorbereiding van meer dan 1,5 jaar op 12 maart vertrokken vanaf Ward Hunt Island in . Helaas moest een man vroegtijdig geblesseerd afhaken. Niet zozeer de temperaturen ron de min 40, maar een rugblessure waren hem noodlottig geworden.

De mannen legden de afstand te voet af, waarbij ze hun voorraden, camera- en geluidsmateriaal en tenten in een rum 80 kilo wegende slede voortdurend achter zich aansleepten. Sommige stukken van de ijskap waren goed begaanbaar, maar soms moesten ze flinke stukken door onherbergzaam landschap voortploeteren. Het ijs was voortdurend in beweging, waardoor het soms voorkwam dat ze de afgelegde afstand op een dag tijdens de nacht weer verloren.

Het team bereikte na een mentaal en fysiek zware tocht uiteindelijk de geografische , waarna ze een dag later per vliegtuig terugvlogen naar hun basiskamp in Resolute Bay. Het was voor het eerst dat er Nederlanders over de ijskap de Noordpool bereikt hadden.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button