Algemeen

Houten schutting plaatsen? Lees eerst deze tips

De houten schutting is door de jaren heen nog steeds de populairste tuinafscheiding gebleven. Het is een gemakkelijke manier om meer privacy te creëren en het natuurlijke materiaal zorgt tegelijkertijd voor een warme sfeer in de tuin. Bovendien is het helemaal niet lastig om het zelf te plaatsen. Ga jij binnenkort een houten schutting plaatsen? Lees dan eerst de 6 onderstaande tips even door!

Tip 1. Kies een geschikte type hout

Bepaal eerst welk type hout je gaat gebruiken voor de schutting. Iedere houtsoort heeft namelijk andere eigenschappen. Dit heeft niet alleen invloed op het uiterlijk van de schutting, maar ook op de kwaliteit en levensduur. Douglas hout is bijvoorbeeld een hele goede keuze. Het is een harde houtsoort met een lange levensduur, maar wel een stuk goedkoper dan echt hardhout. Douglas is vaak roodbruin of gelig van kleur een heeft een mooie houtnerf voor een karakteristieke look.

Tip 2. Check of je het tuinhout moet behandelen

Tuinhout (hout dat bestand is tegen weersinvloeden) wordt zowel geïmpregneerd als onbehandeld verkocht. Check daarom altijd van tevoren of je het hout nog moet behandelen en verduurzamen met een beits. Met een goede beits of olie verleng je de levensduur en kun je de kleur langer mooi houden. Onbehandeld hout wordt na verloop van tijd vaak grijs, maar dit kan ook een mooi effect geven.

Tip 3. Bepaal de positie van de planken

Bepaal de positie van de planken

Er zijn verschillende manieren om de planken van de schutting te bevestigen. Horizontaal en verticaal zijn de twee makkelijkste opties. Wil je de breedte van de tuin benadrukken? Bevestig de houten planken dan horizontaal. Wil je de tuin juist extra veilig maken? Maak dan een verticale houten schutting en zorg ervoor dat er weinig ruimte tussen de planken zit. Zo kunnen inbrekers er minder eenvoudig overheen klimmen.

Tip 4. Zorg voor een stevige fundering

Besteed voldoende aandacht aan de fundering. Zorg ervoor dat er geen stenen of grote wortels van planten in de weg zitten, maak gebruik van beton en zet de palen altijd waterpas. Een goede basis is essentieel voor een goed resultaat.

Tip 5. Overleg altijd met de buren

Voordat je een nieuwe erfafscheiding gaat plaatsen, moet je natuurlijk even overleggen met de buren. Controleer samen waar de erfgrens ligt en bespreek eventueel de kosten.

Tip 6. Houd rekening met het weer

Bouw nooit op of direct na een hele regenachtige dag. Dit maakt het lastig om een stevige fundering te creëren.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button