AlgemeenWonen & Lifestyle

Hoe verloopt het aanvragen van een tweede hypotheek?

Wil je een tweede huis of een nieuwe auto kopen? Of wil je jouw woning verbouwen of geld schenken aan je kind(eren)? Dan kan een tweede hypotheek uitkomst bieden. Dit is een lening die je afsluit bovenop je huidige hypotheek. Deze lening heeft overigens een eigen looptijd, voorwaarden en rentetarief. Wanneer dit je als muziek in de oren klinkt, wil je zelf mogelijk ook wel een tweede hypotheek aanvragen. We leggen je uit hoe dit moet!

Waar vraag je een tweede hypotheek aan?

Voor het aanvragen van een tweede hypotheek kun je terecht bij een partij die hypotheken verstrekt, zoals een bank. Doordat er talloze geldverstrekkers zijn, denk je misschien dat je praktisch overal een tweede hypotheek aan kunt vragen. Toch is dit niet het geval, want vaak kun je alleen terecht bij de partij waarbij je ook jouw huidige hypotheek hebt lopen.

In enkel gevallen is het ook mogelijk om een tweede hypotheek bij een andere geldverstrekker af te sluiten. Doordat dit bij slechts een aantal partijen kan, zijn de mogelijkheden vaak niet bijzonder groot. Vandaar dat een tweede hypotheek meestal bij dezelfde bank afgesloten wordt als de eerste hypotheek.

Voorwaarden waar je aan moet voldoen

Geldverstrekkers stellen een aantal voorwaarden aan mensen die een tweede hypotheek aan willen vragen. De eerste voorwaarde hebben we hierboven eigenlijk al behandeld, want vaak kun je zo’n lening alleen afsluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker als waar je eerste hypotheek loopt.

Een tweede voorwaarde voor een tweede hypotheek is dat er voldoende geld binnen moet komen. Dit is op zich niet gek, want je moet de lasten immers wel kunnen dragen. Daarom moet je vaak een aantal (financiële) gegevens aanleveren als je een tweede hypotheek aanvraagt. Aan de hand hiervan kijkt een bank wat de verhouding is tussen je inkomen en de woonlasten.

Tot slot wordt er ook naar de waarde van je woning gekeken. Wanneer je een tweede hypotheek afsluit, mag de hypotheeksom namelijk nooit boven de totale waarde van je woning uitkomen. Energiebesparende maatregelen vormen hier overigens een uitzondering op.

Plan een oriënterend gesprek in

Plan een oriënterend gesprek in

Ondanks dat je inmiddels een aardig beeld hebt van een tweede hypotheek, zit je misschien nog met een aantal vragen over deze financiering. Je kunt zelf op zoek gaan naar een antwoord, maar het is beter om een oriënterend gesprek in te plannen met een lokale adviseur. Plan je een gesprek met een hypotheekadviseur in Zaandam in? Dan beantwoordt hij alle vragen die je over een tweede hypotheek hebt.

Wie denkt dat een hypotheekadviseur alleen tekst en uitleg geeft over een tweede hypotheek, heeft het mis. Zo’n iemand vertelt je namelijk ook wat de mogelijkheden zijn en kan berekenen wat jouw maandlasten worden als je een tweede hypotheek afsluit. Dit helpt je ongetwijfeld om te bepalen of een tweede hypotheek afsluit verstandig is. Een hypotheekadviseur vertelt je bovendien hoe het aanvraagproces eruit ziet en hoe je een aanvraag indient. Succes!

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button