AlgemeenZakelijk

Groot pakket versturen? Hier moet je op letten

Dat mensen steeds meer online gaan bestellen is al zeker tien jaar aan de gang. Alleen is het door de coronacrisis alleen nog maar toegenomen. Bezorgers van allerlei bedrijven rijden het hele land door met kleine pakketten. Maar wat als je een groot pakket wilt versturen? En dan niet groot in de vorm van maat 45 schoenen, maar met de afmeting van een pallet. Dus echt groot. In dit artikel lees je waar je dan zoal rekening mee moet houden.

De kosten (die best meevallen)

Een pallet versturen is best eenvoudig en in wezen niet anders dan wanneer je met een klein doosje naar een bezorgpunt gaat. Een pallet heeft een maximale draaglast van 1000 kilogram. Wist je dat een pallet al binnen 2 of 3 werkdagen in diverse landen kan worden bezorgd? Dan gaat het over België, maar bijvoorbeeld ook over de Verenigde Staten. In de kosten zit best wat verschil. Voor België betaal je voor een pallet en spullen met een totaal gewicht van 300 kilogram een kleine 100 euro. Voor de Verenigde Staten mag je een kleine 800 euro afrekenen, en mocht je om een of andere reden een pallet naar Guatemala willen opsturen, dan betaal je net geen 2000 euro.

Kies voor een gerenommeerde vervoerder

Kies voor een gerenommeerde vervoerder

Als het over kleine pakketten gaat en je zoekt een koeriersbedrijf, is er meer dan genoeg keus. Voor grote pakketten en pallets is de spoeling iets dunner. Toch zijn er zeker voldoende transportbedrijven te vinden. Het is belangrijk om als je grote pakketten wilt versturen, voor een gecertificeerde vervoerder te kiezen met een goede reputatie. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is, en als je een beetje geluk hebt, kan je ook nog van een mooie deal profiteren. Ook wordt alles rondom bijkomende kosten en eventuele invoerrechten goed geregeld.

Invoerrechten en/of BTW

Het is per land verschillend of er nog extra kosten bijkomen. Zodra je een offerte aanvraagt, krijg je de complete berekening. Dus met eventuele extra kosten. Voor binnen de Europese Unie kan je ervan uitgaan dat je alleen BTW over de verzendkosten hoeft te betalen (21%). Buiten de Europese Unie is het een ander verhaal. Het voordeel is dat er dan vaak geen BTW over de verzendkosten wordt berekend. Wel kan je te maken hebben met douanekosten. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per land.

Niet alles mag verstuurd worden

Misschien heb je het weleens gemerkt als je gaat vliegen. Je bagage wordt gecontroleerd, omdat douaniers willen voorkomen dat er ongewenste spullen het land binnenkomen. Dat is voor sommige pakketten niet anders. Echt verrassend is dit niet. Het gaat bijvoorbeeld om chemische stoffen of alcohol. Ook cosmetische producten kunnen niet zomaar in grote aantallen naar het buitenland worden verstuurd. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met een vervoerder en vaak vind je online ook een lijst met spullen die niet verzonden mogen worden.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button