Algemeen

De belangrijkste verschillen tussen porselein, aardewerk en steengoed in een notendop

Wanneer je niet zo veel verstand hebt van keramiek, zul je al snel denken dat porselein, aardewerk en steengoed één pot nat zijn. We moeten het ook wel toegeven dat porselein, aardewerk en steengoed best wel op elkaar lijken. Ze worden immers allemaal van gebakken klei gemaakt en vallen daarom onder de categorie ‘keramiek’. Keramiek stamt af van het Griekse woord ‘Keramos’ dat pottenbakkersklei betekent. Hoewel bovenstaande drie keramieksoorten allemaal van gebakken klei worden gemaakt, verschillen ze qua samenstelling van de gebruikte grondstoffen alsook de temperatuur waarop het kleiproduct wordt gebakken. Hieronder zullen we de belangrijkste verschillen op een rijtje zetten.

Wat is porselein?

Porselein is een keramieksoort die vervaardigd wordt uit zeer fijne en zuivere witte klei genaamd kaolin. Porselein komt van oorsprong uit China en werd ook wel ‘het witte goud’ genoemd, waarschijnlijk omdat deze witte klei vroeger erg duur was. Door de toevoeging van kwarts wordt de klei minder vettig en krijgt het tijdens het bakken een glasachtige uitstraling. Ook kan er nog vergruisde steen, oftewel veldspaat, aan de klei worden toegevoegd. Zo kan het op een ‘lagere’ temperatuur worden gebakken. Tussen aanhalingstekens omdat porselein nog steeds heel heet wordt gebakken. Zo tussen de 1300 en 1500 graden Celsius. Deze hoge temperaturen maken porselein zeer hard en stevig, hoewel het een stuk lichter is dan aardewerk. Het licht doorschijnende materiaal heeft een chique en delicate uitstraling. Porselein is het duurste soort keramiek en is vaak alleen in het wit te koop.

Wat is aardewerk?

Wat is aardewerk

Aardewerk wordt eveneens van klei gemaakt, maar wordt een stuk minder heet gebakken. Zo tussen de 900 en 1100 graden Celsius. Het meeste aardewerk wordt twee keer gebakken en tussen de baksessies door van een glazuurlaag voorzien zodat het niet poreus meer is. Ook krijgt het hierdoor een chique glans en is het mogelijk om het aardewerk van een mooi kleurtje te voorzien. Aardewerk is een stuk dikker en daardoor ook zwaarder dan porselein. Omdat het minder heet wordt afgebakken is het kwetsbaarder en kan het sneller breken. Hierdoor is het ongeschikt voor in de magnetron, oven of vaatwasser.  Ongeglazuurd aardewerk wordt overigens terracotta genoemd, wat letterlijk ‘gebakken aarde’ betekent.

Wat is steengoed?

Steengoed zit tot slot een beetje tussen aardewerk en porselein in. Het wordt ook gemaakt van een wat fijner soort klei, wordt heter afgebakken dan aardewerk, maar niet zo heet als porselein. Zo tussen de 1175 en 1275 graden Celsius. Steengoed is harder dan aardewerk en ook dunner, maar niet zo hard en dun als porselein. Ook steengoed wordt twee keer gebakken en geglazuurd. In tegenstelling tot aardewerk is steengoed vaak wel oven-, magnetron- en vaatwasserbestendig.

Wist je dat koffiemokken van keramiek ook zeer geschikt zijn om te bedrukken? Bestel jouw favoriete koffiemok met logo eenvoudig en snel online bij Loopper. Je hebt hierbij de keuze uit zowel porseleinen mokken als mokken gemaakt van aardewerk. Aan jou de keuze!

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button