AlgemeenWonen & Lifestyle

Bezig met een dakrenovatie? Zo voer je het afval goed af

Bij een dakrenovatie komt ontzettend veel rommel vrij. Veel mensen denken dat je het dakafval gewoon in bijvoorbeeld een bouwcontainer mag gooien. Laten we meteen met de deur in huis vallen: dat mag niet. Het is de bedoeling dat je afvalstromen scheidt. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Hoe je je afval wél goed afvoert, leggen we je graag uit.

Een container voor al je dakafval

Een afvalcontainer huren voor dakafval is een goed idee als je bijvoorbeeld een schuur gaat slopen of een dak gaat vervangen. Dakafval moet apart ingeleverd worden, omdat het een andere soort afval is dan bijvoorbeeld bouw- en sloopafval. In Nederland leren we ons de goede gewoonte aan om ons afval te scheiden. Dat is beter voor het milieu en beter voor de portemonnee.

Zou je al het afval bij elkaar ingooien, dan moet dat later alsnog gescheiden worden. Dat kost veel arbeidskracht; het is een bewerkelijk klusje. Daarom is het goedkoper om een aparte container voor al je dakafval te regelen. Dan weet je zeker dat je goedkoop en milieubewust je afval kunt afvoeren.

Een container voor al je dakafval

Let op: dit mag je niet afvoeren

Wanneer je bezig bent met een dakrenovatie, zijn er ook afvalstoffen die je niet gewoon bij de container in mag gooien. Dat zijn onder meer asbest, dakpannen, golfplaten, metaal, kunststof en puin. Ook glas en ander gevaarlijk afval mag je niet zonder meer in een container gooien en inleveren.

Twijfel je over of het in de container mag? Neem dan contact op met de verhuurder van de container. Deze weet precies wat wel en niet toegestane afvalstoffen zijn. Zo voorkom je problemen bij het inleveren.

Dakleer afvoeren

Dakleer wordt meestal gemaakt van bitumen of teer. Je kunt dakleer afvoeren en gescheiden inleveren bij de milieustraat. Wil je niet zelf in de weer? Dan kun je ook een container of een eenkuubsafvalzak (een bigbag) huren. Die wordt dan door een professionele afvalverwerker opgehaald. Op die manier ben je snel van je rommel af, en weet je dat het op een professionele manier wordt vernietigd.

Je mag dakleer, dakgrind, teerhoudend materiaal en bitumen in de dakafvalcontainer gooien. Wil je het zelf afvoeren? Dan kan dat flink in de papieren lopen bij de milieustraat. Reken op kosten van ongeveer 200 euro per ton dakleer. Voor overig afval kun je het best een kleine container huren. Dan kun je al je afval netjes gescheiden inleveren.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button