Siamese tweeling Folkje en Tjitske de Vries van elkaar gescheiden

Siamese tweeling Folkje en Tjitske de Vries van elkaar gescheiden

Siamese tweeling Folkje en Tjitske de Vries van elkaar gescheiden

– In het Diaconessenziekenhuis in Leeuwarden is de Siamese tweeling Folkje en Tjitske de Vries operatief van elkaar gescheiden. Dit is voor het eerst in dat deze operatie gebeurd.

De tweeling was op 7 november 1953 in het Friese Molenend geboren. Het was een zware bevalling, waarbij ontdekt werd dat er niet een maar twee kinderen in de baarmoeder zaten. Ondanks het feit dat beide lichamen met elkaar vergroeid waren, functioneerden beide lichamen volledig zelfstandig. De vergroeiing had een lengte van ongeveer 7 centimeter.

De ouders besloten al snel dat ze kinderen wilden scheiden en raadpleegden artsen in Leeuwarden. Het nieuws dat er een Siamese tweeling was geboren verspreidde zich snel en het werd wereldnieuws.
In Nederland waren er geen artsen die de verantwoordelijkheid durfden te nemen de kinderen te scheiden, dus werd er contact gezocht met een Engelse arts, die ervaring had met siamese tweelingen.

De operatie op 1954 verliep succesvol en de 7 maand oude kinderen konden verder een normaal leven leiden. De vader zorgde ervoor dat de kinderen zoveel mogelijk uit de pers bleven.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*