Robert Watson-Watt demonstreert radar

– Robert Alexander Watson-Watt presenteerde in het Engelse Daventry de eerste radar. Hiermee werd hij bekend als vader van de radar.

Watson-Watt kwam in 1915 via het Britse Ministerie van Oorlog voor het eerst in aanraking met radiogolven. Ze onderzochten of het mogelijk was om door middel van radiogolven naderende stormen te traceren en piloten hiervoor te waarschuwen. Hiermee werd de basis van de radar gelegd. De verdere ontwikkeling van de radar ging door.

Op 12 februari stuurde Watson-Watt een geschreven stuk getiteld “Waarneming en lokalisatie van vliegtuigen met behulp van radiomethoden” naar het Ministerie van Luchtvaart. Twee weken later mocht hij een demonstratie geven.

De demonstratie bestond uit een opstelling met twee ontvangstantennes, gelegen op tien kilometer van de antennes van BBC bij Daventry. De signalen van de BBC werden eruit gefilterd en als doelwit cirkelde er zogenaamd een bommenwerper boven de opstelling. De demonstratie was zeer geheim en werd bijgewoond door slechts drie mensen., waaronder de Engelse premier Stanley Baldwin.

Watson-Watt kreeg op 2 april 1935 op de radar.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*