Higgs-deeltje ontdekt

-Op werd officieel bekendgemaakt dat men bij met behulp van de een deeltje is ontdekt welke erg lijkt op het Higgs-deeltje. het Higgs-deeltje helpt verklaren hoe andere deeltjes hun massa krijgen.

Het Higgs-deeltje, vernoemd naar Peter Higgs die in 1964 een beschrijving gaf, van wat nu het Higgsmechanisme genoemd wordt. Het Higgs-deeltje wordt ook wel eens Godsdeeltje genoemd, het is volgens wetenschappers cruciaal om de natuur te begrijpen. Al in december 2013 maakte het CERN al bekend dat ze aanwijzingen hadden voor een nieuw deeltje, mogelijk het Higgs-deeltje. Het duurde echter nog zeven maanden alvorens het officieel bekendgemaakt kon worden.

Men heeft tientallen jaren getracht het Higgs-deeltje te kunnen vinden. Sommige wetenschappers waren al hun hele actieve carrière bezig om het deeltje te ontdekken. In 2008 werd de Large Hadron Collider voor het eerst in gebruik genomen. De LHC is een ondergrondse tunnel van vele kilometers, bedoeld om protonen tot bijna de lichtsnelheid te versnellen en op elkaar te laten botsen. De LHC, waarvan de bouw miljarden kostte, werd met name gebouwd om het Higgs-deetlje te vinden.

Er kan nog steeds niet met 100% zekerheid gezegd worden dat de ontdekking werkelijk om het bewuste deeltje gaat, maar wel dat het om een nieuw deeltje ging waarvan het gedrag er veel lijkt op dat van het Higgsp-deeltje.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*