Wetenschap

Eerste harttransplantatie in Nederland

Eerste harttransplantatie in Nederland
Eerste harttransplantatie in Nederland

26 juni 1984 – In het Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzicht werd voor het eerst in Nederland een succesvolle harttransplantatie uitgevoerd. 

Op 3 december 1967 werd in Zuid-Afrika de eerste harttransplantatie uitgevoerd, maar het duurde tot 1984 voordat ook in Nederland een harttransplantatie uitgevoerd kon worden. De chirurgen en patiënten stonden er al  om te springen, maar men kon onder andere niet overeenkomen in welk ziekenhuis de eerste harttransplantatie moest plaatsvinden.

De ziekenhuizen van Groningen, Leiden, Nieuwegein Rotterdam en Utrecht hadden zich kandidaat gesteld en uiteindelijk besloten Rotterdam en Leiden samen te gaan werken op het gebied van onderzoek en chirurgie.

Het team van hartchirurgen uit Rotterdam en Leiden, die de transplantatie uitvoerden, werden na de operatie ter verantwoording geroepen door de overheid, die moest opdraaien voor de hoge kosten van de harttransplantatie. De kosten van een harttransplantatie werden op ongeveer 150.000,- gulden (omgerekend +/- € 68.000,-) geschat. Deze kosten waren exclusief het selectieproces en de vervolgbehandeling waren daarbij niet inbegrepen.

De Nederlandse overheid gaf eind 1984 uiteindelijk toch toestemming om harttransplantaties in Rotterdam en Utrecht uit te voeren, waarna er in 1985 acht succesvolle operaties plaatsvonden.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button