Duitse arts Rudolf Virchow overleden in Berlijn op 80-jarige leeftijd

Duitse arts Rudolf Virchow overleden in Berlijn op 80-jarige leeftijd

Duitse arts Rudolf Virchow in Berlijn op 80-jarige leeftijd

– De arts, volkenkundige en politicus Rudolf Virchow was een zeer veelzijdig persoon. De grootste arts van zijn tijd hield zich ook bezig met de evolutietheorie van Darwin en was afgevaardigde in de Reichstag.

Rudolf Ludwig Carl Virchow werd geboren in Schivelbein, wat destijds nog bij hoorde en hedentendage bij Polen. Toen Rudolf 14 jaar oud was ging hij naar het gymnasium, waarna hij naar Berlijn ging om daar geneeskunde te studeren.

Rudolf groeide uit tot de grondlegger van de cellulaire pathologie en de vergelijkende pathologie. In 1845 was hij de ontdekker van leukemie en toonde een jaar later aan dat een bloedprop embolie en trombose kan veroorzaken.

Rudolf was ook veel bezig met de evolutietheorie, die hij overigens niet ondersteunde. Hij was er niet van overtuigd dat de vondst van de Neanderthaler bewijs was voor eventuele menssoorten van vroeger.

In 1848 speelde Rudolf ook een belangrijke politieke rol als lid van het parlement van Pruisen en afgevaardigde in de Reichstag. Hij maakte zich tevens als lid van de Deutsche Freisinnige Partei sterk voor de gezondheidszorg, waar oorspronkelijk zijn hart lag.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*