Albert Szent-Gyorgyi overleden

1986 – Albert Szent-Gyorgyi overleed op 93-jarige leeftijd in Woods Hole, Massachusetts. Hij was een beroemde Hongaarse arts en Nobelprijswinnaar voor de Geneeskunde.

Albert Szent-Gyorgyi ging naar de Semmelweis Universiteit maar raakte al snel verveeld en begon zelf met onderzoeken in het laboratorium van zijn oom. Van hieruit trok hij door heel Europa om aan verschillende universiteiten onderzoek te doen.

Het bijzondere van Albert Szent-Gyorgyi was dat hij op de Universiteit van Groningen zijn basis legde voor het werk wat hem uiteindelijk de opleverde. Hij kreeg de in 1937 voor de Geneeskunde omdat hij onder andere ontdekte dat paprika veel vitamine C bevatte wat weer uitstekend hielp ter voorkoming van scheurbuik.

In de Tweede Wereldoorlog was hij een fanatiek verzetsstrijder, ook hielp hij mee Joden te laten ontsnappen voor het bewind van de Nazi’s. In 1944 werd hij naar Cairo gestuurd met de opdracht om in het geheim te onderhandelen met de Geallieerden. Adolf Hitler zelf kreeg hier lucht van en gaf een arrestatiebevel uit.

Na de Tweede Wereldoorlog was er zelfs sprake van dat hij President van Hongarije zou worden maar dit werd door de Russen tegengehouden. In 1947 vertrok hij naar Amerika waar hij nog jaren aan verschillende onderzoeken deel nam in zijn eigen laboratorium.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*