Sveta Nedelja Kathedraal getroffen door bomaanslag

Sveta Nedelja Kathedraal getroffen door bomaanslag

Sveta Nedelja Kathedraal getroffen door

– De kathedraal gelegen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia was het doelwit van de grootste uit de Bulgaarse geschiedenis. Er vielen ongeveer 150 doden en er raakten 500 mensen gewond. Onder de slachtoffers waren veel belangrijke politici en militairen.

Leden van de Bulgaarse Communistische Partij waren verantwoordelijk voor de aanslag. Ze bliezen het dak op van de kathedraal waar op dat moment de plechtigheden rondom de begrafenis van de overleden generaal Konstantin Georgiev net waren begonnen. De generaal was bij een aanslag twee dagen eerder om het leven gekomen.

De terroristen hadden in de weken voor de aanslag ruim 25 kilo aan explosieven de kerk weten binnen te smokkelen. Het dak van de kathedraal werd rond half vier ’s middags opgeblazen. De meeste slachtoffers kwamen door het vallende puin om het leven.
.
In de kerk was de volledige regering, inclusief premier Tsankov aanwezig. Daarnaast waren veel hooggeplaatste militairen aanwezig. Alle leden van de regering overleefden de bloedige aanslag, waarna premier Tsankov de noodtoestand uitriep om de communisten en hun aanhangers op te kunnen pakken en te kunnen vervolgen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*